Küresel ısınma ve dolayısıyla buzların erimesi derken Kuzey Kutbu'ndaki enerji kaynakları da artık ulaşılmaz olmaktan çıktı. Ve büyük devletler için yeni bir rekabet alanı, başka bir deyişle oynayacakları yeni bir oyuncak oluştu. Dünya üzerindeki petrol ve gaz rezervlerinin yaklaşık olarak yüzde 25'i (10 milyar ton) Kuzey Kutbu'nda bulunuyor. Dünyanın artan enerji ihtiyacı düşünüldüğü zaman önümüzdeki yüzyılın en kritik bölgesinin Kuzey Kutbu olacağı öngörülüyor. Ortadoğu'daki enerji kaynaklarının 40-50 yıl ömrü kaldığı düşünülürse de bu öngörünün ne kadar mantıklı olduğunu görebiliriz.
5 ülke bu bölge üzerinde hak iddia ediyor. Bu ülkeler Rusya, ABD, Kanada, Danimarka ve Norveç. Rusya aktif olarak çalışmalarını yürütüyor ve bölgeye 2 tane deniz üssü kurmayı ve 8 tane "icebreaker" yani buzkıran inşa etmeyi düşünüyor. Tek başına bir şey yapamayacağını bilen Kanada da ABD ile işbirliği yaptı ve Norad anlaşması ile Kanada'nın kara sularında ABD gemilerinin gezmesine izin verdi. Norveç ve Danimarka da kendi çapında çalışmalarını yürütüyor.
Rezervlerin en büyük bölümünün bulunduğu Lomonosov Sıradağları'nın ise kime ait olduğu konusunda büyük tartışma var. Rusya 2007 yılında gövde gösterisi yaparak buraya bayrağı dikti fakat kimsenin kabul etmeye niyeti yok.
Bütün bunlar olurken geçtiğimiz günlerde ilginç bir ittifak oluştu. Rus ve Amerikan petrol devleri Arktik okyanusunda petrol arama konusunda işbirliği yaptı. Görülen o ki; küresel ısınmayla birlikte çıkan enerji kaynaklarından dolayı devletlerin santranç masası Ortadoğu'dan Kuzey Kutbu'na kayıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder