13 Temmuz 2013 Cumartesi

Özgüven üzerine

Gelecek kuşakları, çocuklarımızı yeni dünyada başarılı kılacak özgüveni aşılamak için sizce ne yapmalıyız?  

* Onlara harika bir çocukluk yaşatin, gezdirin gordurun, yeni seyler tattirin denettirin...perspefktifleri, konfor alanlari genislesin.

*birakin kendisi cabalasin, basarisizligi tatsin, debelensin...staj mi ariyor, yardim etmeyin, birakin strese girsin, bulamasin...ugrassin didinsin kendi basina, vs. Ayaklari uzerinde durmayi ogrensin. 

* para kavramini, yatirim kavramini erken yasta anlatin, egitin. Ana paradan degil, yaptigi kardan harcama yapmasi gerektigini gosterin. Hayatini kontrol altina almanin bir unsuru da parani kontrol altina almak, bu bence insanlara cok buyuk bir rahatlik sagliyor, ozguvenlerini yuceltiyor. 

* yurtdisina gonderin, mutlaka, ortaokul seviyesinde baslayin maddi olarak ok iseniz. 

* bence bir tatil koyune gitsin, orda calissin...emir eri olmak neymis, musterinin cilesiyle ugrasmak (baska insanlarin cileleriyle yani) neymis gorsunler. Ya da au pair olarak calissin baska bir ailenin yaninda...mumkun mertebe konfor alanini yakin cevre, es akraba dost halkasinin disina genisletmeye calisin. 

* mukemmel olmamanin bir zaaf OLMADIGINI anlatin...kiskanmayi gipta etmeyi degil, baskalarindan (belli konularda kendilerinden daha basarili ve iyi insanlardan) ogrenip kendilerini gelistirmeleri gerektigini asilayin. 

* ozel degil, devlet universitesine gonderin..Süper olanaklarla degil, daha az olanaklarla harikalar yaratabilmeyi anlasin, ogrensin ve basarsin. 

Iste aynen bunun gibi bir yaklasimdan bahsediyorum...sut cocugu degil, yaratici/girisimci/genis perspektifli dusunen/sinir tanimayan/disiplinli/saygili/sevgi dolu/prensip sahibi/pozitif/mutlu/enerjik cocuklar yetistirelim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder